Konfüçyüs

Çince asıl adı Kung-Fu-Tze “Üstat Kung” olan Konfüçyüs M.Ö. 551 yılında doğmuştur.  Konfüçyus sadece bilgiyle uğraşan bir filozof değil, aynı zamanda yetenekli bir savaşçı, iyi bir devlet adamı, eğitimci ve mükemmel bir müzisyendir.
28 yaşında gezgin hocalığa başlamıştır. Eskilerin derin felsefi düşüncelerini halk diline çevirmek ve yeni öğrenciler bulmak için yola çıkmıştır. Halk diliyle konuşmuş ve basit sade anlatımlarla halka en yüksek derin fikirleri anlatabilmiştir. Bu nedenle öğretisinin günümüze dek ulaştığı söylenir.
Konfüçyus’un gezici üniversitesinin ders programı geniştir: müzik, şiir, tarih, edebiyat, medeni hayat, ahlak ve bilim. Seyahat halinde gördükleri olaylar üzerine dersler vermesi, gittiği yerdeki öğrencilerin onlara katılması Aristo’ya benzer bir yöntem uyguladığının göstergesidir. Böylece Konfüçyus  felsefenin laboratuvarının yaşam olduğunu bize gösterir.
Konfüçyüs düşünce tarihinin en önemli figürlerinden biridir. Devlet ve iş yönetiminden, toplumsal olaylara, kişisel ilişkilere kadar çok geniş alanda bir başvuru kaynağı gibidir. İnsanın saygınlığı ve toplumsal adaletten her zaman derin bir özlemle söz eder. Ona göre, insanlığın bir ideali olması gerektiği gibi, adalet ve düzen, bireylerin ve hükümdarın çıkarlarından da üstün olmalıdır. Konfüçyüs, mucizeden çok çabaya inanırdı. İstemek ve inanmak yetmez, bunun yanında çalışmak ve hizmet etmek gerekir.
Konfüçyus’tan sözler:
-Adaleti görüp de uygulamamak cesaret yoksunluğudur.
-Bir insanın kendini gerçekleştirmesi, kendini diğerlerine adama şeklidir.
-İyi insanlar sürekli erdemli davranır ve öğretmeyi öğrenirler.
-Erdem yalnız değildir, daima komşuları vardır.
-Bir keresinde salt düşünmek için gün boyu aç, gece boyu uykusuz kaldım. Hiçbir yararı olmadı. Çalışmak daha iyi…
-Elmas yontulmadan, insan yanılmadan mükemmelleşemez.
-15 yaşında kendimi öğrenmeye verdim. 30 yaşında irademe sahip olabildim. 40 yaşında şüphelerden uzaklaştım. 50 yaşımda göğün emrini öğrendim. 60 yaşında seziş yoluyla her şeyi kavradım. 70 yaşında doğru olan şeylere zarar vermeden kalbimin isteklerini yerine getirebildim.
 

Hakkında aktiffelsefe

Rastgele

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (1452-1519)  kuzey İtalya’da Empoli ve Pistoia arasında bulunan Vinci kasabasında doğmuş daha …